Χρήσιμα & Χρηστικά ...

Blog

Συνέντευξη στο περιοδικό arive

Ένας άνθρωπος είναι ικανός να κάνει τα πάντα, να πραγματοποιήσει τα πιο τρελά του όνειρα, ακόμη και να αλλάξει την πορεία αυτού του κόσμου. Πριν απ όλα όμως…. πρέπει να απολαύσει έναν καφέ, να ζεσταθεί η ψυχή του. Κάποιες φορές σκέφτομαι πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η ζωή για το ανθρώπινο είδος κατά την διάρκεια εκείνων των σκοτεινών αιώνων που ο καφές δεν είχε ακόμη τεθεί στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Αλίμονο, κάπως έτσι θα ήταν κι η δική μου μας ζωή αν δεν υπήρχαν οι επιχειρηματίες του καφέ, αυτοί που έκανα το μεράκι τους επάγγελμα και παρέχουν πια σε όλους μας την ευκαιρία να απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ. Α, ναι. Εδώ οι εκπτώσεις δεν επιτρέπονται: η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνεις κακό καφέ.

Για τη μικρή, αποστολική μας πόλη το καφεκοπτείο Γιάγκογλου αποτελεί ένα κατάστημα – ορόσημο, που για σχεδόν έναν αιώνα τώρα ικανοποιεί τις απαιτήσεις κάθε λάτρη του καφέ. Πολλές φορές σε αυτά τα χρόνια ήθελα να φιλοξενήσουμε στο arrive την ιστορία του Γιάγκογλου, καθώς αποτελεί μια επιχείρηση με συνεχή, επιτυχημένη διαδρομή στο επιχειρείν της πόλης μας. Ένα παράδειγμα αν θέλετε για το πώς μια οικογενειακή επιχείρηση της ελληνικής επαρχίας μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της. Εξάλλου, ο Τάσος, σύζυγός του Αλέκα και τα παιδιά τους Θοδωρής και Μάριος είναι για εμένα πρόσωπα αγαπητά σε τέτοιο βαθμό που αν επιχειρούσα μόνος μου να σκιαγραφήσω το προφίλ της επιχείρησης, φοβάμαι πως θα κατέληγα με μια εντυπωσιακή αγιογραφία στα χέρια μου. Γι’ αυτό βρέθηκα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, τον Τάσο Γιάγκογλου και ζήτησα την βοήθεια του.

Τάσο, θέλω να μου πεις κάποια γενικά στοιχεία για τον καφέ Γιάγκογλου.

jago2 1024x737Πρόκειται για μια επιχείρηση 3ης γενιάς, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1926. Ιδρύθηκε από τον Αναστάση Γιάγκογλου, τον παππού μου, που ήρθε από τη Μικρά Ασία σε ηλικία 24 ετών και άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην οδό Κεντρικής, λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Πλατάνων, εκεί σήμερα βρίσκεται το κατάστημα ενδυμάτων Ascot. Τον διαδέχθηκε το 1951 ο πατέρας μου, Θοδωρής Γιάγκογλου και μετά την συνταξιοδότηση του τον διαδέχθηκα εγώ. Διακαής μου πόθος είναι να διαδεχθούν κι εμένα τα παιδιά μου, ο Θοδωρής κι ο Μάριος.

Ο πατέρας μου ήταν αρτεργάτης, αλλά ανέλαβε την επιχείρηση και την διοίκησε με μεγάλη επιτυχία, διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων και περνώντας από την αποκλειστικά λιανική πώληση στην τυποποίηση του προϊόντος και στην ανάπτυξη ενός δικτύου διανομής του καφέ με αυτοκίνητα στα σημεία πώλησης. Το 1976 μετεγκατασταθήκαμε στην περιοχή των αστικών και από το 1984 από το 1984 λειτουργεί στη σημερινή διεύθυνση, σε ιδιόκτητο πλέον χώρο (Πίνδου 1).

Επομένως, εσύ έμαθες τη δουλειά κοντά στον πατέρα σου;

Ο πατέρας μου υπήρξε ο μέντοράς μου. Με έβαλε στην δουλειά από πολύ μικρό, στην αρχή κάπως σαν παιχνίδι και στη συνέχεια σταδιακά μου ενστάλαξε την αγάπη του γι αυτήν την δουλειά. Σήμερα, βαδίζω ακόμη στα χνάρια του πατέρα μου, κρατώντας όλες τις αξίες που μου μεταλαμπάδευσε, αλλά και επιδιώκοντας διαρκώς να αναβαθμίζω τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον πελάτη. Οι σπουδές μου σίγουρα συνέβαλαν στην υλοποίηση των στόχων μου, μου έδωσαν την δυνατότητα να εφαρμόσω στην πράξη όλα όσα θεωρούσα σκόπιμα για την εξέλιξη της επιχείρησης. Πλέον καλύπτουμε κάθε επιθυμία του πελάτη σε σχέση με όλα τα είδη καφέ και ροφημάτων (σοκολάτα, τσάι) και παράγουμε νέα είδη καφέ.

Ποια είναι η διαδικασία της παραγωγής που ακολουθείτε ;

3gen3 1024x722Ο καφές εισάγεται κυρίως από τη Βραζιλία και από χώρες της Κεντρικής Αμερικής σε μορφή πράσινου κόκκου. Στη συνέχεια, στο βιοτεχνικό χώρο της επιχείρησης γίνεται η επεξεργασία και η τυποποίηση του προϊόντος. Η παρασκευή γίνεται με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν, τα οποία συνεχώς αναβαθμίζονται και πληρούν τις αυστηρότατες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας και υγιεινής. Επομένως, οι πελάτες μας εξυπηρετούνται και από το κατάστημα λιανικής και από το δίκτυο χονδρικής που διαθέτουμε, διευρυμένο πλέον, με καθετοποιημένη διανομή που γίνεται με δικά μας αυτοκίνητα.

Βλέπω πως το όνομά σου συνδέθηκε με την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Η ΕΕΚ είναι … το τρίτο παιδί μου. Η ιδέα προέκυψε για να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν οι επαγγελματίες του καφέ στην Ελλάδα και να προασπιστούν οι θέσεις και τα συμφέροντα μας. Αυτή την στιγμή, την ένωση απαρτίζουν 21 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εισαγωγής, της επεξεργασίας και την εμπορίας καφέ. Είμαστε εγγεγραμμένα μέλη του ΣΕΒ και σύντομα μέλη του ευρωπαϊκού φορέα καφέ. Σκέψου πως αντιπροσωπεύουμε το 85% της αγοράς, επομένως είναι λογικό να είμαστε ο επίσημος συνομιλητής του κράτους στα θέματα του καφέ.

Ο επόμενος στόχος της εταιρείας ;

Ο εξωτερικός προσανατολισμός. Έχουμε πλέον και την κατάλληλη υποδομή και τις προδιαγραφές για να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο εγχείρημα και στοχεύουμε να απευθυνθούμε σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού. Επεξεργαζόμαστε ήδη καφέ κάθε γεωγραφικής προέλευσης και έχουμε αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία για να προχωρήσουμε. Ιδιαιτέρως σημαντικά ήταν και όσα αποκόμισα από το ταξίδι μου στην Βραζιλία, εκεί όπου ήρθα σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας μεγάλων εξαγωγικών οίκων και οίκων επεξεργασίας καφέ. Όλα αυτά στοιχειοθετήθηκαν, καταγράφηκαν, οργανώθηκαν και συνέβαλαν στην εξέλιξη της επιχείρησης.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να ανοίξει ένα καφέ ;

3gen2 1024x722Αν κάποιος ασχοληθεί με οτιδήποτε γύρω από τον καφέ, θα πρέπει να το κάνει με μεράκι. Να προσφέρει σε κάθε πελάτη τον καφέ του έτσι όπως θα τον ευχαριστηθεί περισσότερο. Πρέπει να δίνει ο καθένας την ψυχή του σε αυτήν την δουλειά και γενικότερα σε όποια δουλειά βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον καφέ που όταν είσαι μόνος σε συντροφεύει και όταν είσαι με παρέα σε ενώνει. Τώρα στο πρακτικό κομμάτι, όπως και να το κάνουμε ο ελληνικός καφές θέλει μπρίκι … γιατί ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και στην εποχή μας, ο ελληνικός καφές κρατάει τα σκήπτρα της εγχώριας κατανάλωσης καφέ. Παρά την κρίση, περά από την ανάπτυξη του εσπρέσο, ο ελληνικός καφές καταφέρνει να αγγίζει και τον νέο κόσμο. Κι αυτό είναι το ενθαρρυντικό της υπόθεσης.

Ποιόν θεωρείς τον καλύτερο καφέ ;

Αυτόν που απολαμβάνει περισσότερο ο πελάτης. Είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Τώρα, αν θέλεις να πούμε ποιος είναι ο περισσότερο υγιεινός, τότε θα πρέπει να διαλέξουμε τον ελληνικό και τον εσπρέσο γιατί κατά την διάρκεια παρασκευής τους απομακρύνονται οι όποιες βλαβερές ουσίες.

Ποια είναι η διαφορά στην προσέγγιση της διαδικασίας παραγωγής καφέ της γενιάς του πατέρα σου και της δικιάς σου ;

Πλέον απαιτείται τεχνογνωσία. Η τεχνολογική πρόοδος δεν σταματά και μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα οφέλη της στη δουλειά μας. Ο πατέρας μου δούλευε καθαρά εμπειρικά, ενώ εμείς πλέον δουλεύουμε εκμεταλλευόμενοι την σωστή επιλογή της πρώτης ύλης και τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν τα τεχνολογικά μέσα. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του προϊόντος, αλλά ο σπουδαιότερος μοχλός προόδου είναι οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του πελάτη. Οι προτιμήσεις και οι απαιτήσεις του πελάτη προσφέρουν το κίνητρο που οδηγεί στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Την ώρα που επεξεργάζεσαι τον καφέ, έχεις μια εικόνα του τελικού αποτελέσματος στο μυαλό σου ;

Πρέπει εκείνη την ώρα να φαντασιώνεσαι το αποτέλεσμα. Αυτή είναι και η μαγεία της διαδικασίας : να ‘’γεύεσαι’’ το τελικό αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της επεξεργασίας, να φέρνεις στον ουρανίσκο σου τη γεύση που θέλεις, αυτή που επιθυμεί ο πελάτης σου. Ακόμη και τώρα με τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούμε, την ώρα που πατάς τα κουμπιά των μηχανημάτων θα πρέπει να αναπτύξεις την ικανότητα της μεταφορικής αυτής γευσιγνωσίας.

Που οφείλεται η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης ;

jago4 1024x703Σημαντικό πλεονέκτημα της επιχείρησης είναι η εμπειρία που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Για μένα ο κυριότερος στόχος είναι να μεταδώσεις τη γνώση, αλλά και την αγάπη στους συνεργάτες σου. Κι αν έχεις μέσα σου την αγάπη, αποκτάς αμέσως ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με όλους όσοι έχουν στο νου τους αποκλειστικά το κέρδος και τον βιοπορισμό. Από την άλλη, στηρίζομαι πολύ στους συνεργάτες μου. Θέλω να είναι και συμμέτοχοι και συνένοχοι σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Είμαστε μια ομάδα και θεωρώ πως οφείλεται και σε αυτούς η επιτυχής πορεία της επιχείρησης. Συνολικά πάντως πιστεύω πως πετυχημένη θα είναι η πορεία μου όταν διαπιστώσω πως η διάδοχη κατάσταση – τα παιδιά μου ή κάποιος τρίτος – έχει αγαπήσει αυτό που κάνουμε εδώ.

Εσύ Τάσο, τι καφέ πίνεις ;

Οι πρώτοι τρεις καφέδες της ημέρας είναι ελληνικοί. Ε, μετά γίνονται εναλλαγές εσπρέσο και ελληνικού. Αλλά οι τρείς πρώτοι είναι οπωσδήποτε ελληνικοί

 

Επικοινωνία

Πίνδου 1 Βέροια 591 00 - Τηλ. 2331025713 - 2331071713
Βιοτεχνία : 2ο χιλ. Βέροιας - Αγίας Βαρβάρας Τηλ. 2331021892
[email protected]

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή 08:00 - 21:00  

Σαββάτο 08:00 - 14:30 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ

Σημεία πώλησης των προϊόντων μας
Θέλετε να γίνετε μεταπωλητής ? Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

Social