Χρήσιμα & Χρηστικά ...

Blog

Ένας άνθρωπος είναι ικανός να κάνει τα πάντα, να πραγματοποιήσει τα πιο τρελά του όνειρα, ακόμη και να αλλάξει την πορεία αυτού του κόσμου. Πριν απ όλα όμως…. πρέπει να απολαύσει έναν καφέ, να ζεσταθεί η ψυχή του. Κάποιες φορές σκέφτομαι πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η ζωή για το ανθρώπινο είδος κατά την διάρκεια εκείνων των σκοτεινών αιώνων που ο καφές δεν είχε ακόμη τεθεί στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Αλίμονο, κάπως έτσι θα ήταν κι η δική μου μας ζωή αν δεν υπήρχαν οι επιχειρηματίες του καφέ, αυτοί που έκανα το μεράκι τους επάγγελμα και παρέχουν πια σε όλους μας την ευκαιρία να απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ. Α, ναι. Εδώ οι εκπτώσεις δεν επιτρέπονται: η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνεις κακό καφέ.

Βασικό εργαλείο της παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι το λεγόμενο μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει (σχεδόν) το μίγμα του νερού με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι ή το κουταλάκι.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά το βρασμό του καφέ. Η παρασκευή του ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη, όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του. Σερβίρεται σε φλιτζάνι μικρό ή χοντρό (του καφέ), αργά, κατά τις ακόλουθες ονομασίες παρασκευής:

Ο καφές, ένα συνηθισμένο βοήθημα για την πολύωρη μελέτη.
Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε λογικές ποσότητες, ο καφές βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση και μείωση της ανίας. Ο βασικός λόγος είναι ότι περιέχει καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό. Για αυτό τον λόγο ο καφές συνήθως καταναλώνεται τις πρωινές ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας. Περισσότερο ευαίσθητα στη δράση της καφεΐνης είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας, ειδικά όσον αφορά στον ύπνο. Αντίθετα, τα παιδιά δεν είναι πιο ευάλωτα από τους ενηλίκους, σε μικρές δόσεις καφέ. Συχνά, μαθητές και φοιτητές διατηρούν την προσοχή τους στο πολύωρο διάβασμα που απαιτούν οι εξετάσεις, με τη βοήθεια του καφέ.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου, ή καφέας τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα.

Σπόροι καφέ της ποικιλίας arabica (αραβική), από καφεόδεντρο της Βραζιλίας

Η ποικιλία arabica.

Είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο. Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι της ποικιλίας arabica. Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα, διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1% καφείνη. Η ποικιλία arabica στις μέρες μας παράγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και είναι γνωστή για την έντονη αρωματική γεύση που δίνει στον καφέ. Από υψηλής ποιότητας ποικιλία arabica παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι ελαφρού καφέ (mild coffees).

Επικοινωνία

Πίνδου 1 Βέροια 591 00 - Τηλ. 2331025713 - 2331071713
Βιοτεχνία : 2ο χιλ. Βέροιας - Αγίας Βαρβάρας Τηλ. 2331021892
[email protected]

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή 08:00 - 21:00  

Σαββάτο 08:00 - 14:30 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ

Σημεία πώλησης των προϊόντων μας
Θέλετε να γίνετε μεταπωλητής ? Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

Social